This forum is closed to new posts and responses. New discussions are now taking place in the IBM Developer Answers forum.


Jul 7, 2014, 9:54 PM
5 Posts
topic has been resolvedResolved

IBM Domino 9.0.1 FP1

  • Category: Install
  • Platform: Windows
  • Release: 9.0.1
  • Role: Administrator
  • Tags: FP!
  • Replies: 10

Attempts to install hotfix or Fix Pack fails with "Lotus Notes/Domino or a Notes/Domino related process is still running..."

 

 

From Technote:

 

 

This issue can occur if the Domino processes are still running and cannot finish properly or if User Account Control (UAC) is blocking the install. 

 

Workarounds

 

 

1. Ensure that all Domino-related tasks have been stopped, via the Task Manager.

 

2. If Domino is running as a service, open the Services Manager system of the server, and ensure that all services are off or set to "manual", and this includes the (n)service.exe and nsd.exe.

 

3. If all the tasks and services are stopped at that time, In a Windows environment, try launching the hotfix/Fix Pack in "Administrator" mode (Right-click on the .exe file --> "Run as Administrator"

 

4. If the previous steps have been executed and you are still unable to install the hotfix or Fix Pack, try starting the computer in safe mode. This should allow you to successfully install the hotfix or Fix Pack. 

 

 

 

I am unable to install the 9.0.1 FP1 because of the error listed above.  This tech note (#1654640)  was the only instance that I could locate related to the issue.  I have stopped ALL Domino related services and restarted the server.  The Server is running Windows 2003. I have attempted to "Run as Administrator" but still get the same message.  Unfortunately, I cannot start the server in safe mode because I am accessing the server remotely (RDP).  

 

 

Jul 7, 2014, 10:51 PM
326 Posts
Try

Changing the service that starts domino to manual and then reboot.

 

Apply fixpack

 

Change service back to automatic and then reboot.

Jul 8, 2014, 11:39 AM
5 Posts
IBM Domino 9 FP1

Domino services were set to Manual and server restarted.  Same issue - "Lotus Notes/Domino or a Notes/Domino related process is still running..."

Jul 8, 2014, 1:32 PM
329 Posts
Backup Software?

If you're using Symantec Backup Exec, you'll have to end all the BackupExec processes as well.

Jul 8, 2014, 6:24 PM
5 Posts
Symantec

Issuing smc -stop didn't help

Jul 8, 2014, 6:39 PM
326 Posts
RDP

When you remote into the machine do you  use

 

mstsc /console or mstsc /admin

 

switches?

 

 

May 12, 2015, 7:51 AM
25 Posts
Attempts to install hotfix or Fix Pack fails with "Lotus Notes/Domino or a Notes/Domino re...
Please uninstall the 901 and rename the domino folder then re-install the domino 901 and then FP1. It works.
Jul 9, 2014, 9:16 AM
26 Posts
process explorer

use process explorer or process monitor to see what's still running.  you can do a find and search for "domino" or "notes" or whatever path your notes program files are installed to.

Jul 9, 2014, 12:54 PM
11 Posts
Installing Hotfix on Windows 2008/2003 fails due to Windows Management Instrumentation Ser...

This does not occur on all machine when this process is running however I have seen it fail enough times with customers and following the information below resolves the problem:

Lotus Software Knowledge Base Document

Title:        Installing Hotfix on Windows 2008/2003 fails due to Windows Management Instrumentation Service
Doc #:        1672265
URL:        
http://www.ibm.com/support/docview.wss?uid=swg21672265
Jul 9, 2014, 9:37 PM
5 Posts
IBM Domino 9.0.1 FP1

Thanks everyone for your input!

@Daniel - Thanks and great article.  Not sure how I missed it.  

@Paul - Process Explorer worked great!  Looks like the culprit was srmagent

i ran Process Explorer and it looks like srmagent.exe may be a conflict  
srm Windows Collector (srmagent.exe) 6:31:31 PM

 


This forum is closed to new posts and responses. New discussions are now taking place in the IBM Developer Answers forum.